ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

XSG_01

Τα τελευταία 30 χρόνια, κανένας άλλος τομέας της οδοντιατρικής δεν είχε παρόμοια εξέλιξη όπως η εμφυτευματολογία. Η τεράστια πρόοδος στον τεχνικό αλλά και στον κλινικό τομέα έχουν κάνει την τοποθέτηση εμφυτευμάτων αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης οδοντιατρικής. Με την εξασφάλιση της μακροχρόνιας επιτυχίας των οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων,οι θεραπευτικές δυνατότητες μετά την απώλεια των δοντιών έχουν διευρυνθεί σημαντικά. Έτσι οι ενδείξεις χρήσεώς τους έχουν επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε κάθε κατηγορία ασθενών (από τον νέο έως τον ηλικιωμένο) μπορεί να είναι υποψήφια για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Η εξέλιξη αυτή έχει ωφελήσει τόσο τους νέους ασθενείς που έχουν χάσει ένα ή δύο δόντια, όσο και την μέση και προχωρημένη ηλικία με πιο εκτεταμένες οδοντικές απώλειες ή προβλήματα συγκράτησης οδοντοστοιχιών.

Σχεδιασμός θεραπείας με εμφυτεύματα

Για να έχουμε τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας που αναφέρονται βιβλιογραφικά, είναι απαραίτητος ο λεπτομερής και μεθοδικός σχεδιασμός της θεραπείας και ο οποίος εξατομικεύεται για τον καθένα ξεχωριστά.

Αρχικά γίνεται λεπτομερής εξέταση του ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού, καθώς επίσης και μία συζήτηση σε σχέση με τις επιθυμίες και τις προσδοκίες του ασθενούς.

Ακολουθεί λήψη φωτογραφιών, αποτυπωμάτων και ακτινολογική εξέταση η οποία περιλαμβάνει πανοραμική ακτινογραφία και αξονική τομογραφία γνάθου ή την πιο καινούρια ογκομετρική τομογραφία.

Αξιολογώντας στην συνέχεια όλα τα ευρήματα, ο ασθενής ενημερώνεται αναλυτικά σχετικά με τον σχεδιασμό της θεραπείας καθώς και το χρονοδιάγραμμα αυτής.

Ο βασικός στόχος μας είναι η παροχή ασφαλούς, προβλέψιμης και επιτυχούς θεραπείας που θα διατηρηθεί μέσα στο στόμα για πολλά χρόνια.

Επιλογές θεραπείας με οδοντικά εμφυτεύματα

Όταν επιλέξουμε να αντικαταστήσουμε τα δόντια που χάθηκαν με οδοντικά εμφυτεύματα ανοίγουν μπροστά μας μία σειρά από διαφορετικές επιλογές. Ο οδοντίατρος θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, ανάλογα με τον αριθμό των δοντιών που λείπουν, την κατάσταση του οστού της γνάθου καθώς και την οικονομική δυνατότητά του.

Όταν λείπει ένα δόντι, η καλύτερη δυνατή επιλογή είναι η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος πάνω στο οποίο θα στηριχθεί μία στεφάνη πορσελάνης. Η επιλογή αυτή θεωρείται η καλύτερη δυνατή γιατί εκτός από την αποκατάσταση της μασητικής λειτουργίας πετυχαίνουμε και τέλεια ενσωμάτωση της αποκατάστασης στο στόμα του ασθενούς παρέχοντας απαράμιλλη αισθητική σε σχέση με τα υπόλοιπα δόντια.

Διαδικασία τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων

Όταν αντικαθιστούμε ένα χαμένο δόντι με ένα οδοντικό εμφύτευμα, ακολουθούμε 2 βασικά στάδια. Το πρώτο αφορά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος και το δεύτερο την προσθετική του αποκατάσταση. Η ακριβής διαδικασία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η ποιότητα και η ποσότητα του οστού στο σημείο της εμφύτευσης.

Η τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος αποτελεί κατά κανόνα μία επέμβαση περιορισμένης έκτασης και δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερη ταλαιπωρία και πόνο.

Για να έχουμε μία επιτυχημένη θεραπεία είναι σημαντικό να γίνει από την αρχή ένας σωστός προγραμματισμός.

Αρχικά γίνεται προεγχηριτική ανάλυση η οποία μας επιτρέπει να προβούμε στον σχεδιασμό της θεραπείας που θα ακολουθήσουμε. Αυτό γίνεται συλλέγοντας πληροφορίες από τις ακτινογραφίες ( Πανοραμική και αξονική), τα εκμαγεία του ασθενούς, τις διαγνωστικές φωτογραφίες καθώς και την κλινική εκτίμηση. Έτσι έχουμε την πλήρη εικόνα του τι πρέπει να γίνει αποφεύγοντας τις εκπλήξεις αλλά και ο ασθενής γνωρίζει από την αρχή το είδος της θεραπείας που θα εφαρμοστεί καθώς και το χρονοδιάγραμμα αυτής.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές με τις οποίες μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα οδοντικό εμφύτευμα.

Implant-procedure-clasic

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.

Γίνεται μία τομή στα ούλα στο σημείο που πρόκειται να τοποθετηθεί το εμφύτευμα.

Με βάση τα ευρήματα της ογκομετρικής τομογραφίας έχουμε αποφασίσει το μέγεθος του εμφυτεύματος που θα τοποθετήσουμε. Έτσι ανάλογα επιλέγουμε και την σειρά των κοπτικών εργαλείων για την παρασκευή του φρεατίου που θα υποδεχθεί το εμφύτευμα.

Τοποθετούμε το εμφύτευμα και κλείνουμε τα ούλα.

Η αναμονή για την οστεοενσωμάτωση είναι 6-8 εβδομάδες και μπορεί να φτάσει τους 3 μήνες ανάλογα με την περίπτωση.

Όταν ολοκληρωθεί η περίοδος αναμονής ακολουθεί μία δεύτερη επέμβαση όπου το εμφύτευμα αποκαλύπτεται και στην συνέχεια τοποθετείται ένα κολόβωμα που μοιάζει με τροχισμένο δόντι. Αυτό θα αποτελέσει την βάση για να στηριχθεί η στεφάνη που θα αντικαταστήσει το χαμένο δόντι.

Συχνές Ερωτήσεις
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΧΑΘΕΙ ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΙ ΥΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα εμφυτεύματα είναι το τιτάνιο, το οποίο θεωρείται το πλέον βιοσυμβατό υλικό στην χειρουργική. Το τιτάνιο δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και είναι ουδέτερο στο σώμα γι’αυτό κα δεν προκαλείται αντίδραση απόρριψης.

01_emfiteymata

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ;