ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

ΟΙΔΗΜΑ

Έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην στοματική κοιλότητα. Η διαδικασία της επούλωσης συνοδεύεται πάντοτε από τοπική φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού πράγμα που σημαίνει ότι στην χειρουργημένη περιοχή θα αναπτυχθεί οίδημα (πρήξιμο). Το οίδημα λοιπόν είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού και δεν πρέπει να σας ανησυχήσει. Το οίδημα θα πάρει την μεγαλύτερη του έκταση μετά το πέρας του πρώτου 24ωρου και ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες μετά την νυχτερινή κατάκλιση. Σταδιακά θα μειωθεί μέσα σε 3-4 μέρες. Για να αποφύγετε την κατά το δυνατόν μέγιστη εκδήλωσή του τοποθετήστε πάγο για 10 λεπτά κάθε μία ώρα για το πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

Δεν αναμένεται αιμορραγία από την χειρουργημένη περιοχή. Μετά την επέμβαση ο οργανισμός ξεκινά την διαδικασία της επούλωσης και γι’αυτό στέλνει στην περιοχή πρωτεΐνες τους αίματος. Έτσι μην ανησυχείτε για τα αυξημένα υγρά που υπάρχουν στο στόμα σας. Δεν είναι αίμα και δεν αιμορραγείτε. Είναι σημαντικό να μην φτύνετε και να μην περιεργάζεστε το τραύμα και τα ράμματα με την γλώσσα ή τα δάχτυλά σας.
Σε περίπτωση που μετά την πάροδο κάποιων ωρών, νιώθετε πήγμα αίματος στο στόμα ή υπάρχει αιμορραγία τότε βάλτε μία γάζα πάνω στο τραύμα και δαγκώστε την για 30 λεπτά. Αν η αιμορραγία επιμένει επικοινωνήστε με τον γιατρό.

ΠΟΝΟΣ

Ο πόνος είναι συνήθως έντονος τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση και ιδιαίτερα αφού περέλθει η τοπική αναισθησία στην περιοχή της επέμβασης. Για αυτό τον λόγο, το πρώτο παυσίπονο που σας συνταγογραφήθηκε μπορείτε να το πάρετε πριν περάσει η αναισθησία. Απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης γιατί επηρεάζει την πήξη του αίματος και μπορεί να προκληθεί αιμορραγία. Η χρήση κρύων επιθεμάτων μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο.

ΑΝΑΠΑΥΣΗ

Περιορίστε τις δραστηριότητές σας και αναπαυθήτε επαρκώς τα δύο πρώτα 24ωρα. Αποφύγετε την σωματική άσκηση για μερικές μέρες μετά την επέμβαση. Η επούλωση είναι ταχύτερη όταν ξεκουράζεστε επαρκώς. Κατά τον ύπνο χρησιμοποιείστε δύο μαξιλάρια.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Απαγορεύεται αυστηρώς το κάπνισμα μετά την επέμβαση μέχρι την αφαίρεση των ραμμάτων και ιδιαίτερα τα δύο πρώτα 24ωρα. Το κάπνισμα μειώνει την αγγείωση της περιοχής και μπορεί να προκαλέσει πόνο, διάσπαση του τραύματος και καθυστέρηση της επούλωσης.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση μην μασάτε από την πλευρά της χειρουργημένης περιοχής. Μην τρώτε σκληρές τροφές γιατί μπορεί να σπάσουν τα ράμματα και να διαταραχθεί η επούλωση. Η δίαιτά σας πρέπει να περιέχει μαλακές τροφές, όπως ζυμαρικά, ρύζι, ψάρι, βρασμένα λαχανικά, σούπες, πουρέ. Πίνετε άφθονα υγρά.
Αποφύγετε τα ζεστά και πικάντικα φαγητά καθώς και τα ζεστά ροφήματα γιατί μπορεί να προκληθεί αιμορραγία.
Απαγορεύεται τα γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για δύο 24ωρα. Το γάλα έχει ένα ένζυμο, την λακτόζη, που μεταβολίζεται από τα μικρόβια και μπορεί να προκληθεί μόλυνση.
Απαγορεύεται η λήψη αλκοόλ γιατί επηρεάζει την πήξη του αίματος και μπορεί να προκληθεί αιμορραγία καθώς και η ταυτόχρονη λήψη του με παυσίπονα και αντιβιοτικά.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Για το πρώτο εικοσιτετράωρο απαγορεύεται το βούρτσισμα των δοντιών καθώς και η χρήση οδοντικού νήματος. Μετά από 24 ώρες μπορείτε να βουρτσίσετε την μη χειρουργημένη περιοχή, ενώ στο σημείο της επέμβασης χρησιμοποιείστε αντισηπτικό στοματικό δάλυμα χλωρεξιδίνης. Μην ξεπλένετε με αλατόνερο ή αλκοολούχα στοματικά διαλύματα.
Μην ξεπλένετε, φτύνετε, ή απομυζάτε το τραύμα για τις επόμενες 48 ώρες γιατί υπάρχει κίνδυνος διάσπασης του τραύματος. Το σάλιο που που υπάρχει στο στόμα και είναι αυξημένο ιδιαίτερα τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση, μπορείτε να το καταπίνετε με ένα ποτήρι κρύο νερό.
Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική περιοδοντίου, μετά από 48 ώρες και με πολύ ήπιες και προσεκτικές κινήσεις, βουρτσίστε την χειρουργημένη περιοχή με πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα.
Τα ράμματα θα αφαιρεθούν μετά από 7-10 ημέρες.