Με το βούρτσισμα των δοντιών εξασφαλίζεται η καλή στοματική υγιεινή. Ο τρόπος με τον οποίον βουρτσίζουμε τα δόντια μας είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει την αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος. Πρωταρχικός στόχος είναι η απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και των υπολειμμάτων των τροφών από τις επιφάνειες των δοντιών καθώς και από τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια. Το πλύσιμο των δοντιών και η καθημερινή απομάκρυνση της πλάκας από τα δόντια είναι βασική προϋπόθεση για την προστασία τους από την τερηδόνα και την ουλίτιδα.
Ο λάθος τρόπος βουρτσίσματος οδηγεί στον ελλειπή καθαρισμό των δοντιών και κατ’ επέκταση αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και ουλίτιδας. Οι λανθασμένες κινήσεις κατά το βούρτσισμα ιδίως αν συνδυάζονται και με την άσκηση υπερβολικής πίεσης μπορεί να προκαλέσουν υφήζηση των ούλων ή αποτριβή της αδαμαντίνης των δοντιών με αποτέλεσμα την εμφάνιση ευαισθησίας στο κρύο και το ζεστό.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑΤΟΣ
Για ένα σωστό και επιμελές βούρτσισμα θα πρέπει να αφιερώνουμε τουλάχιστον 2 λεπτά δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας μία μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα. Αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα κάθε 3 μήνες.
- Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών με κλίση 45 μοιρών στο σημείο που το δόντι ενώνεται με τα ούλα. Ασκώντας ελαφριά πίεση ώστε οι τρίχες της οδοντόβουρτσας να εισχωρήσουν απαλά στην ουλοδοντική σχισμή ( ο χώρος ανάμεσα στο ούλο και το δόντι) κάνουμε απαλές κυκλικές κινήσεις. Καθαρίζουμε δύο με τρία δόντια την φορά και συνεχίζουμε στα επόμενα.
- Με τις ίδιες κινήσεις καθαρίζουμε και τις εσωτερικές επιφάνειες των πίσω δοντιών.
- Για τις εσωτερικές επιφάνειες των προσθίων δοντιών, τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα κάθετα προς τα δόντια και κάνουμε κινήσεις πάνω- κάτω.
- Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών και βουρτσίζουμε με μικρές παλινδρομικές κινήσεις.
- Βουρτσίζουμε την επιφάνεια της γλωσσάς με κινήσεις από πίσω προς τα εμπρός για να απομακρύνουμε τυχόν εναποθέσεις υπολειμμάτων των τροφών ή χρωστικών πάνω από αυτή.
Όταν χρησιμοποιούμε για την στοματική υγιεινή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, είναι σημαντικό να ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κινήσεων. Το ερώτημα για το αν η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι καλύτερη από μία αντίστοιχη χειρός έχει ειπωθεί πολλές φορές. Και οι δύο μας επιτρέπουν να επιτύχουμε υψηλό επίπεδο υγιεινής. Ωστόσο η έρευνα έδειξε ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι πιο αποτελεσματικές και ευκολότερες στην χρήση.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα έχει το μέγεθος περίπου ενός δοντιού. Επίσης εκτελεί κινήσεις προς όλες τις κατευθύνεις από μόνη της. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να κάνουμε τις κινήσεις που βουρτσίσματος που κάναμε με την χειροκίνητη, αλλά να την φέρνουμε σε επαφή με κάθε δόντι ξεχωριστά.
Προσπαθήστε ένα μέρος των θυσάνων να είναι σε επαφή με τα ούλα και υπό γωνία 70 περίπου μοιρών ώστε να εισχωρούν ανάμεσα στο ούλο και το δόντι.
Ξεκινήστε από το τελευταίο δόντι προς τα πίσω και προχωρήστε μπροστά μέχρι να φτάσετε στην άλλη πλευρά. Μην ξεχνάτε τις εσωτερικές πλευρές των δοντιών. Μείνετε σε κάθε δόντι 2-3 δευτερόλεπτα.
Δεν χρειάζεται να βάζετε δύναμη στην οδοντόβουρτσα απλά ακολουθείστε το περίγραμμα των δοντιών και των ούλων.
Πολλές οδοντόβουρτσες δίνουν ένα ηχητικό σήμα μετά από 30 δευτερόλεπτα. Αυτός είναι ένας τρόπος για να προχωρήσετε στο επόμενο τεταρτημόριο του στόματος.
Ο καθαρισμός των δοντιών δεν πρέπει να σταματά μόνο στο βούρτσισμα αλλά θα πρέπει να ολοκληρώνεται και με το Οδοντικό νήμα. Ο σκοπός της χρήσης του οδοντικού νήματος είναι να απομακρύνει την οδοντική πλάκα από τις επιφάνειες των δοντιών στα μεσοδόντια διαστήματα, εκεί δηλαδή όπου δεν μπορεί να φτάσουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας. Για να είναι αποτελεσματική η χρήση του θα πρέπει να γίνεται καθημερινά και με σωστό τρόπο.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
Κόβουμε περίπου 50 πόντους νήμα, το τυλίγουμε στα μεσαία μας δάχτυλα αφήνοντας 5-6 πόντους ανάμεσά τους. Τεντώνουμε το νήμα ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη και το κινούμε απαλά και παλινδρομικά ανάμεσα στα δόντια μας.
Στόχος μας είναι να καθαρίσουμε τις πλάγιες επιφάνειες των δοντιών σε κάθε μεσοδόντιο διάστημα, κ
αθώς επίσης και τις αντίστοιχες επιφάνειες κάτω από τα ούλα ιδιαίτερα σε ασθενής που έχουν περιοδοντίτιδα.
Για να το πετύχουμε αυτό, πιέζουμε το νήμα πάνω σε κάθε επιφάνεια ώστε να πάρει σχήμα C γύρω από το δόντι και το μετακινούμε από τα ούλα προς την κορυφή του δοντιού. Επαναλαμβάνουμε δύο τρεις φορές για κάθε επιφάνεια δοντιού.
Καθώς προχωράμε από δόντι σε δόντι χρησιμοποιούμε καθαρά τμήματα του νήματος.
Καλό είναι η χρήση οδοντικού νήματος να γίνεται πριν το βούρτσισμα των δοντιών ώστε τα μικρόβια και οι τροφές που έχει αφαιρέσει το νήμα από τα μεσοδόντια διαστήματα να απομακρυνθούν με το βούρτσισμα δίνοντας την ευκαιρία στην οδοντόκρεμα και το φθόριο να φτάσουν καλύτερα ανάμεσα στα δόντια.
Για να έχουμε μία ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή είναι σημαντικό σε πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιούμε τα μεσοδόντια βουρτσάκια . Αυτά αποτελούν μία αποτελεσματική και έξυπνη λύση για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων των τροφών και της μαλακής οδοντικής πλάκας ανάμεσα στα δόντια, ιδιαίτερα όταν τα μεσοδόντια διαστήματα έχουν μεγαλώσει αρκετά λόγω ύπαρξης περιοδοντίτιδας ή λόγω ύπαρξης γεφυρών.
Τα μεσοδόντια βουρτσάκια επιτυγχάνουν τον πιο αποτελεσματικό καθαρισμό των εμφυτευμάτων ή των χώρων κάτω από τις γέφυρες.
Διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και διαμέτρων ώστε να χωράνε σε οποιοδήποτε διάστημα μικρό ή μεγάλο. Το βασικό κριτήριο επιλογής διαμέτρου είναι το πλάτος του μεσοδοντίου διαστήματος. Για την ακρίβεια δεν πρέπει να τοποθετείται ένα μεγάλο βουρτσάκι σε στενό μεσοδόντιο διάστημα γιατί υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσουμε τα ούλα. Καλό είναι αρχικά την επιλογή να την κάνει ο οδοντίατρός σας καθώς εκείνος μπορεί να σας συμβουλέψει για το πιο είναι το πιο κατάλληλο μέγεθος για την περίπτωση του καθενός ξεχωριστά.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
Πιέζουμε ελαφρά το βουρτσάκι από την έξω πλευρά των δοντιών ώστε να το τοποθετηθεί το σύρμα ανάμεσα στα δόντια.
Με οριζόντιες κινήσεις εκτελούμε παλινδρομικές κινήσεις μέσα- έξω 5-6 φορές σε κάθε μεσοδόντιο διάστημα.
Για την σωστή χρήση του είναι σημαντικό να μπαίνει οριζόντια γιατί αν έχει κλίση είναι δυνατό να τραυματίσει τα ούλα. Επίσης πρέπει να διαπερνά όλο το μεσοδόντιο διάστημα και να βγαίνει από την πίσω πλευρά των δοντιών.
Εάν το βουρτσάκι συγκρατήσει μεγάλη ποσότητα μικροβιακής πλάκας τότε το πλένουμε και συνεχίζουμε στα υπόλοιπα.
Το βουρτσάκι είναι πολλαπλών χρήσεων και απορρίπτεται όταν στραβώσει το σύρμα και δεν μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση ή αυτό σπάσει.
Μία χρήσιμη προσθήκη στην καθημερινή στοματική υγιεινή είναι ο καθαρισμός της γλώσσας. Πολλά βακτηρίδια μπορούν να βρεθούν ανάμεσα στις σχισμές στην πίσω επιφάνεια της γλώσσας που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή. Βουρτσίζοντας ή ξύνοντας την γλώσσα αυτή η κατάσταση μπορεί είτε να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά είτε να μειωθεί δραστικά. Ένα από τα προβλήματα που σχετίζονται με τον καθαρισμό της γλώσσας είναι το αντανακλαστικό εμετού που μπορεί να προκληθεί όταν χρησιμοποιείται αυτή η διαδικασία.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι γλωσσοκαθαριστών αλλά οι πιο αποτελεσματικοί φαίνεται να είναι εκείνοι που έχουν το σχήμα θηλιάς.
ΟΔΗΓΙΕΣ
Προσπαθήστε να εκτείνεται την γλώσσα όσο πιο πολύ έξω από το στόμα σας.
Αναπνέετε ήρεμα από την μύτη.
Τοποθετήστε όσο πιο πίσω γίνεται τον καθαριστή της γλώσσας και πιέστε τον προς την επιφάνεια της γλώσσας.
Τραβήξτε αργά τον καθαριστή προς τα εμπρός.
Πρώτα καθαρίστε το μεσαίο μέρος της γλώσσας με την αιχμηρή πλευρά του καθαριστή και μετά τις πλάγιες επιφάνειες με την αποστρογγυλεμένη πλευρά.
Επαναλάβετε μερικές φορές έως ότου καθαρίσει τελείως η γλώσσα.
Ξεπλύνετε με στοματικό διάλυμα στο τέλος.